skip to content

JUUBELINÄITUS - INNO SALASOO 80

Tartu
Postitatud 07.09.2009 kell 21:33
Uudised >> Tartu

Esmaspäeval, 07. septembril kell 16 avatakse Tartus EMÜ Baeri majas (Veski 4)  vilistlane Dr. Inno Salasoo juubelinäitus. Kõneleb juubilar teemal "80 aastat looduses".

Keemik, botaanik, kirjanik, ühiskonnategelane  Dr. Inno Salasoo sündis 6.septembril 1929 Tartus. Käis koolis Nõmmel. 1944 Saksamaale põgenemisel oli ta 15aastane. 1949 siirdus dr.pharm Hugo Salasoo pere Austraaliasse. Seal lõpetas Inno Salasoo ülikooli, omandas doktorikraadi orgaanilises keemias, töötas Uus-Lõuna Walesi Ülikoolis. Ta on tegelenud fütokeemiaga, uurinud taimevahade keemilist ehitust, peamiselt rööpkanarbikuliste sugukonna liikidel. Ta avastas alpi nõmmeküünla (Richea continentis) ja mitmete teiste kanarbikuliste pinnavahas diterpeense süsivesiniku rimueeni leidumise, mis oli varem teada peamiselt vaid okaspuudel.

Sünnimaal on ta end tutvustanud raamatuga "Viiskümmend aastat vastu tahtmist välismaal" (Tallinn, 1994). Eestis esinenud konverentsidel, nõupidamistel, avaldanud artikleid TA Looduskaitse Komisjoni artiklikogumikes (praegugi ootab seal trükijärge tema kirjatöö "Kas looduskaitse vajab teaduse abi? Tähelepanekuid Austraaliast?") "Eesti Looduses", ajalehtedes. Botaanilised uurimisreisid on teda viinud maailma paljudesse paikadesse. Koostanud 420 leheküljelise raamatu "Linad ja takud" (Tartu, 1998) oma isa eesti rohuteadlase, botaaniku, Eesti Arhiiv Austraalias  looja ja 38 aastat arhivaarina tegutsenud Hugo Salasoo (1901 Tartumaa - 1991 Sydney) elu.  Inno Salasoo jätkas arhiivis isa tööd aastatel 1991 - 1994. Ta  on tegelnud heliloominguga, on koorijuht, viisistanud soolo- ja  koorilaule. 1995 ilmus Sydneys tema laulude kogumik "Ajaratta vihin".

Vil! Inno Salasoo liitus korporatsiooniga 1955 a. kevadel.

Tagasi